Od grzechu do zbawienia

Kontakt

Jan Cichocki
E-mail: konfrontacje.jancichocki
@gmail.com.pl



Statystyki (2)

Odsłon artykułów:
652990
chrzest
umywanie nóg
Dwie tablice Prawa
papież
hostia
Tradycja ludzka
Tradycja2-Fatima

Studyjne



Zacząłem po raz drugi pilnie studiować książkę siostry E. White „ Ze Skarbnicy Świadectw T.II” i tak czytając ją zastanawiam się nad tym, skąd ona mogła przewidzieć, wydarzenia, które będą działy się w naszym i nie tylko w polskim Kościele adwentystycznym, które obecnie przeżywamy. Na pozór wierni wyznawcy raptownie stają się, jak sami twierdzą „gorącymi” współbraćmi, którzy przez swój nieodrodzony charakter wysyłają różne napastliwe, listy zachęcając do buntu innych przeciwko kierownictwu Kościoła i jego Rady. Czy ten sposób reagowania jest słuszny? Godny do naśladowania i popierania go? Czy objawy tegoż ducha pochodzą od Ducha Bożego? Czyż nie jest to duch: Koracha, Datana, Abirama z 4.Mojżeszowej i 16 rozdziału?;  Ezdr.4,18-19.
Jakie rady daje nam E. White w świadectwach? Zapraszam do przeczytania jej wypowiedzi!

Od: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  Do: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. z dnia
Witaj Janku!
1. Jak rozumiesz Hebr. 12, 23-” i do duchów ludzi sprawiedliwych?..”·
2. Jak rozumiesz otchłań z Ap. 20,1.2? W Ap 9, 2 czytamy o studni otchłani, czyli istnieje gdzieś jakaś otchłań?
2P2, 4 demony w otchłani. Mar. 5, 10 demony proszą Jezusa żeby nie wrzucił ich do otchłani. Dlaczego adwentyści sadzą, że otchłań to ziemia w stanie chaosu. W takim razie jak wyjaśnić podane wyżej wersety o istnieniu otchłani? Pozdrawiam

(Kopiał z http://adwent.pl )
Alfred J. Palla/Znaki Czasu - 12/2007, fot. istockphoto/Verena Matthew
Ludzie od wieków toczą spór o to, czy Jezus miał rodzonych braci, czy też było to potomstwo Józefa z pierwszego małżeństwa. Nie brak też głosów, że wymienieni w ewangeliach bracia to kuzyni Jezusa. Czy na podstawie Biblii można to jednoznacznie rozstrzygnąć?
W prawosławnym klasztorze św. Gerasimosa na Pustyni Judzkiej zachowała się piękna ikona. Przedstawia Świętą Rodzinę uciekającą do Egiptu przed złymi zamiarami Heroda Wielkiego. Z przodu kroczy sędziwy Józef niosący na swoich barkach małego Jezusa. Za nim na białym koniu jedzie Maria, a pochód zamyka młodzieniec, który pogania konia. Mnisi nie znają daty powstania malowidła, które jest w ich klasztorze od setek lat, ale nie mają wątpliwości, że owym młodzieńcem jest Jakub, syn Józefa.

Niniejszy artykuł pochodzi z linku:
http://www.cai.org/pl/studia-biblijne/co-m%C3%B3wi-biblia-o-alkoholu                                     
"Nie patrz na wino, jak się czerwieni, jak się skrzy w pucharze i lekko spływa do gardła. Bo w końcu ukąsi jak wąż, wypuści jad jak żmija" PRZYPOWIEŚCI 23:31-32.
Wino - Sporządzanie i Użycie
Słowo "wino" użyte jest w niektórych częściach Biblii, ale nie zawsze jest jasne czy oznacza to napój alkoholowy czy też nie. We wczesnych wiekach ludzie byli przyzwyczajeni do wyciskania soku z winogron przeznaczonego do natychmiastowej konsumpcji. Możemy zobaczyć to w 1 MOJŻESZOWA 40:11: "A miałem w ręku puchar faraona. Wziąłem więc grona i wycisnąłem je do pucharu faraona, a puchar wręczyłem faraonowi". Było wiele metod zapobiegania fermentacji soku i temu by stał się alkoholem. Jedną z nich było robienie gęstego soku poprzez gotowanie, chłodzenie, filtrowanie i ponowne podgrzewanie. Innym, znanym już wówczas sposobem, było konserwowanie soku poprzez dodanie chemikaliów, takich jak siarka. Do produkcji napoju alkoholowego, winogrona były wyciskane w dobrze przewietrzonych pomieszczeniach, a sok był potem przechowywany w różnych kamiennych naczyniach. Pory drożdżowe mogły osadzić się na soku rozpoczynając proces fermentacji. Zasadniczo w ten sam sposób wino jest wytwarzane do dnia dzisiejszego. Wino wytwarzane jest poprzez częściową lub całkowitą fermentację cukru znajdującego się w soku owocowym. Drożdże odgrywają główną rolę w procesie fermentacji. Komórki drożdży produkują system enzymów zwany "zymazą", który zdolny jest rozdzielić cukier na alkohol i CO2. Pory drożdżowe znajdujące się w powietrzu lub w owocu, automatycznie rozpoczynają fermentację kiedy wejdą w kontakt z rozkładającym się cukrem zawartym w owocu. Komercyjna produkcja wina oczywiście nie może polegać na założeniu, że te komórki drożdży są już obecne, dlatego używany jest specjalnie hodowany gatunek drożdży, by zapewnić szybką i skuteczną fermentację. Normalnie zawartość alkoholu w winie wynosi między 6 a 14 procent. Zawartość wyprodukowanego alkoholu zależy od tego, czy proces fermentacji był zatrzymany czy kompletny. Wielkie znaczenie ma również zawartość cukru dostępnego dla fermentacji. W idealnych warunkach maksymalna zawartość wyprodukowanego alkoholu podczas fermentacji wina wynosi 20 procent. Ta granica nie może być przekroczona, ponieważ komórki drożdży nie przeżyją w wyższym stężeniu alkoholu. Niektórzy twierdzą, że ludzie w czasach starożytnych nie wiedzieli jak zapobiec fermentacji soku. Dlatego twierdzą, że wszystkie wina musiały być alkoholowe. Faktycznie istnieją dowody pochodzące od wczesnych pisarzy, które podtrzymują twierdzenie, że pospolicie pito wina bezalkoholowe, i że czasami były one nazywane najlepszymi winami. F.R. Lees (Ph.D.) i Dawson Burns (M.A.) w swojej pracy "Temperance Bible Commentary" jasno i autentycznie cytują Arystotelesa, Herodotusa, Józefa, Pliniusza, Columella i innych greckich i rzymskich pisarzy. Ta książka zawiera co najmniej 5 metod konserwacji owoców i niedopuszczania do fermentacji soku owocowego. Jednym z przykładów było dodawanie chemikaliów takich jak siarka, innym odsączanie wody i zagęszczanie soku owocowego na syrop. Kiedy zagęszczenie cukru wynosi ponad 32 procent, wtedy komórki drożdży nie mogą przeżyć i fermentacja jest zastopowana. Jedyną rzeczą, jaką trzeba było zrobić, by otrzymać niesfermentowany sok z winogron było rozcieńczenie syropu z wodą. Pliniusz, który poświęcił przedmiotowi wina cały 14 rozdział swojej książki "Historia Naturalis" (60 lat po Chrystusie), odkrył, że istnieje 185 różnych nadających się do picia win.



Statystyka, jest informacją wszystkim tym, którzy zadawali mi pytania, jak jest spopularyzowany i rozpoznawalny mój serwer w Internecie?. Postanowiłem, więc wybrać te pozycje ze statystyki, które przybliżą wszystkim zainteresowanym skalę zainteresowania serwerem w poszczególnych krajach. Informację tą będę aktualizował, co trzy miesiące począwszy od stycznia 2011 roku.